NIEUWSBRIEF Mei 2019

 

Abonneer u hier op de e-mail versie van de Nieuwsbrief.

 

In de lessen is het tegenwoordig zo geregeld, dat de cursist zijn eigen icoon kiest, mits Byzantijns. Een Russische icoon van voor de revolutie kan dus ook. Ook kan men in de les oude iconen afschilderen of een icoon ontwerpen. Dit alles onder begeleiding.

 

Verdere activiteiten vanaf augustus

1. Twee Kloosterweken, ook voor beginners (half augustus en half september)

2. Schoolexpositie Zuid-Scharwoude (september) en oproep ex-leerlingen

3. Workshops met de iconenschilders Neoklis en Jan (va. 30 augustus)

4. Lesbegin (vanaf 24 september)

5. Intensieve Iconenworkshop voor kunstenaars (29 september)

 

1. Twee Kloosterweken

1e Schilderweek in het Franciscanessenklooster Denekamp van 12 augustus tot 19 augustus 2019. Voor beginners en gevorderde schilders.
Locatie: Huize Elisabeth, Gravenallee 30, 7591 PE Denekamp
Accommodatie: eenpersoonskamer. Vol pension.
Maximaal aantal cursisten: 12
Cursusprijs: Cursusprijs: € 225 en € 430 logies, (voor 65+ en voor inkomens op minimumniveau € 210 en € 430 logies) inclusief BTW.
Na inschrijving ontvangt u nog de materiaallijst en de deelnemerslijst.
Programma: in deze week is het doel een eenvoudige icoon te schilderen. Per dag wordt 6 uur geschilderd en we zullen ook een middag aan ontspanning (fietsen of een andere excursie) besteden.
Deelnemers kunnen al voor vertrek in overleg hun te schilderen icoon kiezen. Onze iconen zijn "volgens de canon", d.w.z. goedgekeurd door de orthodoxe kerk.
Verder is er korte informatie in de vorm van inleidingen over kerk-, kunst- en wereldgeschiedenis in relatie tot de iconen, orthodoxe spiritualiteit, materiaalkennis, anatomie, Byzantijnse muziek, en verder zingt men de iconenhymne, leest men het iconenschildersgebed.
Aanmelding: cursisten kunnen zich per email aanmelden. U krijgt zo snel mogelijk bericht of u geplaatst bent. Na betaling van € 45 inschrijfgeld is de inschrijving definitief.  Het cursusgeld dient een maand vòòr aanvang van de cursus te zijn overgemaakt. Bij annulering is altijd het inschrijfgeld van € 45 verschuldigd, en bij annulering binnen een maand vòòr aanvang van de cursus het hele bedrag. We raden u aan zelf een annuleringsverzekering af te sluiten bij bank, verzekeringsadviseur of ANWB (kosten ± 5% van de cursusprijs).
Informatie en aanmelding bij Jan Verdonk, via contactformulier.
Betaling: d.m.v. een te ontvangen nota.

2e Schilderweek in Klooster Steyl van maandag 9 september tot 16 september 2019. Voor beginners en gevorderde schilders.
Locatie: H. Hart klooster, Zusterstraat 20, 5935 BX, Steyl – Limburg
Accommodatie: eenpersoonskamer met eigen sanitair. Vol pension.
Maximaal aantal cursisten: 12
Cursusprijs: 225 € en 400 € logies, (voor 65+ en voor inkomens op minimumniveau 210 € en 400 € logies) inclusief BTW en exclusief materiaalkosten. Na inschrijving ontvangt u nog de materiaallijst en de deelnemerslijst.
Programma enz., zie Denekamp.

2. Persbericht Louter Licht, iconen uit de school van Jan Verdonk.
Jan Verdonk studeerde in de jaren 70 theologie aan de UvA, maar bleef altijd schilderen. Zo’n dertig jaar geleden - via zijn Griekse leermeester - specialiseerde hij zich in het schilderen van iconen. Nu heeft hij een Iconenschool, waar hij cursussen, lezingen en workshops geeft. Op de expositie in de Kooger Kerk te Zuid-Scharwoude kan je het werk van circa 20 cursisten bewonderen en dat van hem zelf. De opening is op 31 augustus om 14.30 uur met Byzantijnse zang en de expositie sluit op 29 september 2019. De kerk is tijdens de weekenden open, op zaterdag - en zondagmiddag van 14-17 uur.

Adres: Koog 30, 1722 EM Zuid-Scharwoude
Website: www.iconen.nl

- Oproep schilders en vrijwilligers

Hierbij willen we de huidige cursisten en ex-cursisten van Jan uitnodigen haar of zijn werk in te sturen voor “Louter Licht”. Maak een foto van de icoon met naam en afmetingen en stuur deze naar contactformulier voor 15 april 2019. Een icoon op groot formaat of een miniatuur zijn ook zeer welkom. Tijdens de expositie zullen de iconen verzekerd zijn. Verkoop is mogelijk, vermelden in de email indien gewenst. Later volgt onze informatie over hoe en waar in te leveren en de geringe provisie van de kerk.

Tijdens de gehele expositie hebben we vrijwilligers nodig die het leuk vinden aanwezig te zijn tijdens de openingsuren. Er moet natuurlijk toezicht zijn maar misschien is het ook leuk om daar te schilderen zodat mensen kunnen zien hoe een en ander in zijn werk gaat. Mocht u hiervoor interesse hebben, laat het ons weten.

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u ons altijd mailen (via contactformulier). We hopen op een grote opkomst want we hebben natuurlijk wel heel veel moois te laten zien!

 

3. De bekende iconenschilder en Jans leraar Neoklis komt in het kader van “Louter Licht” naar de huidige cursusruimtes op de oude cursustijden in Amsterdam, Utrecht en Haarlem-Overveen met cursisten, ex-cursisten en belangstellenden kennismaken. Hij praat over de iconen die de schilders hebben meegebracht, en dan gaat het over kleurgebruik en vorm, maar ook vooral over de achterliggende iconentheorie. Amsterdam: 30 augustus van 19.00- 22.00 uur. Utrecht: 2 september van 14.00-17.00 uur. Overveen bij Haarlem: 3 september van 13.00-16.00 uur.
Toegang: een kleine bijdrage in de onkosten.
Aanmelden via contactformulier noodzakelijk. Waarna u meer informatie krijgt.

 

- Op 1 september is er onze iconendag in de Wijkzaal van de Nassaukerk te Amsterdam van 13.00 -21.00 uur. Het programma is:
13.15 uur: Lezing van Neoklis over iconen.
15.00 uur: Workshop “Een Immanuel met acrylverf op doek” door Neoklis en Jan. Instructie met techniek en materialen.
19.00 uur: Lezing “Geschiedenis van de iconen (jaar 0-2019)” in beelden door Neoklis en Jan.
Aanmelding noodzakelijk via contactformulier. Waarna u meer informatie krijgt.
Passepartout € 45, lezingendelen € 10, workshop € 40

 

4. Lesbegin is weer vanaf de laatste week van september: 24/9 Haarlem, 27/9 Amsterdam, en 30/9 Utrecht.

 

5. De Intensieve Iconenworkshop voor kunstenaars op 29 september 2019

Deze workshop heeft snelheid, dus een goed tempo, veel info en goudleggen.
Bedoeld voor de gevorderde iconenschilder en de (amateur)kunstenaar.
Locatie: De Wittenstraat 114, Amsterdam
Tijd: 13.00 – 18.00 uur
Kosten p.p. € 75, incl.21% BTW.
Maximaal aantal cursisten: 12
Informatie of aanmelden bij Jan Verdonk per contactformulier of per persoonlijk bericht voor Facebookers.
Betaling: d.m.v. een te ontvangen factuur.