Open dagen in het Iconencentrum zijn begin mei 2019.

 

In de lessen is het tegenwoordig zo geregeld, dat de cursist zijn eigen icoon kiest, mits Byzantijns. Een Russische icoon van voor de revolutie kan dus ook. Ook kan men in de les oude iconen afschilderen of een icoon ontwerpen. Dit alles onder begeleiding.

 

Verdere activiteiten vanaf FEBRUARI 2019:

1. Iconenexpositie van Lenie Wouda

2. Intensieve Iconenworkshop voor kunstenaars (29 september)

3. De lezing “De wondere wereld van de iconen” die vanaf 12/2 toert door het land

4. 2 Kloosterweken, ook voor beginners (half augustus en half september)

5. Schoolexpositie Zuid-Scharwoude (september)

6. Workshops met de iconenschilder Neoklis (septembe

 

 

1. Expositie Iconen Lenie Wouda.

Johanneskerk
Lomboklaan 9
Leersum
Van zondag 3 februari t/m zondag 3 maart.
De kerk is voor bezichtiging open op:
Zondag en Dinsdag ochtend van 10 - 12 uur
Op zondag ochtend is er wel van 10 tot 10.45 een kerkdienst.

 

2. De Intensieve workshop Iconenles voor kunstenaars op 29 september 2019.
Deze workshop heeft snelheid, dus een goed tempo, veel info en goudleggen.
Bedoeld voor de (amateur)kunstenaar en de gevorderde iconenschilder.
Locatie: De Wittenstraat 114, Amsterdam
Tijd: 13.00 – 18.00 uur
Kosten p.p. € 75, incl.21% BTW.
Maximaal aantal cursisten: 12
Informatie of aanmelden bij Jan Verdonk per e-mail janverd@xs4all.nl (klik op link of stuur op andere wijze een bericht aan janverd@xs4all.nl)   of per persoonlijk bericht voor Facebookers.
Betaling: d.m.v. een te ontvangen factuur.

 

3. De eerste dia-lezing getiteld “De wondere wereld van de iconen” zal op 12 februari worden gehouden in de O.L.V.Onbevlekt Ontvangen-kerk, Korte Zijlweg 6, 20151BD Overveen bij Haarlem. Tijden: 19.30-21.30 uur (incl. pauze). Aanmelden voor 11 februari via secretariaat.boaz@outlook.com (klik op link of stuur op andere wijze een bericht aan dit emailadres)

De tweede met dezelfde titel is op13 februari 2019, vanaf 14:00 tot uiterlijk 16:00 in de Oranjerie, Noordeinde 28, Zevenhoven in het Groene Hart. Geen aanmelding nodig.

Later in het voorjaar zal deze toeren door Nederland.

4. 2 Kloosterweken

 

1e Schilderweek in het Franciscanessenklooster Denekamp van 12 augustus tot 19 augustus 2019. Voor beginners en gevorderde schilders.
Locatie: Huize Elisabeth, Gravenallee 30, 7591 PE Denekamp
Accommodatie: eenpersoonskamer. Vol pension.
Maximaal aantal cursisten: 12
Cursusprijs: € 637 en € 45  inschrijfgeld, (voor 65+ en voor inkomens op minimumniveau € 602 en € 45) inclusief BTW.
Na inschrijving ontvangt u nog de materiaallijst en de deelnemerslijst.
Programma: in deze week is het doel een eenvoudige icoon te schilderen. Per dag wordt 6 uur geschilderd en we zullen ook een middag aan ontspanning (fietsen of een andere excursie) besteden.
Deelnemers kunnen al voor vertrek in overleg hun te schilderen icoon kiezen. Onze iconen zijn "volgens de canon", d.w.z. goedgekeurd door de orthodoxe kerk. 
Verder is er korte informatie in de vorm van inleidingen over kerk-, kunst- en wereldgeschiedenis in relatie tot de iconen, orthodoxe spiritualiteit, materiaalkennis, anatomie, Byzantijnse muziek, en verder zingt men de iconenhymne, leest men het iconenschildersgebed.
Aanmelding: cursisten kunnen zich per email aanmelden. U krijgt zo snel mogelijk bericht of u geplaatst bent. Na betaling van € 45 inschrijfgeld is de inschrijving definitief.  Het cursusgeld dient een maand vòòr aanvang van de cursus te zijn overgemaakt. Bij annulering is altijd het inschrijfgeld van € 45 verschuldigd, en bij annulering binnen een maand vòòr aanvang van de cursus het hele bedrag. We raden u aan zelf een annuleringsverzekering af te sluiten bij bank, verzekeringsadviseur of ANWB (kosten ± 5% van de cursusprijs).
Informatie en aanmelding bij Jan Verdonk, per e-mail (klik op link of stuur op andere wijze een bericht aan janverd@xs4all.nl).
Betaling: d.m.v. een te ontvangen nota.

2e Schilderweek in Klooster Steyl van maandag 9 september tot 16 september 2019. Voor beginners en gevorderde schilders.
Locatie: H. Hart klooster, Zusterstraat 20,  5935 BX,  Steyl – Limburg
Accommodatie: eenpersoonskamer met eigen sanitair. Vol pension.
Maximaal aantal cursisten: 12
Cursusprijs: 570 € en 45 € inschrijfgeld, (voor 65+ en voor inkomens op minimumniveau 555 € en 45 €) inclusief BTW en exclusief materiaalkosten.Na inschrijving ontvangt u nog de materiaallijst en de deelnemerslijst.
Programma enz., zie Denekamp.

 

5. De tweede expositie: “Louter Licht, iconen uit de school Jan Verdonk waaraan cursisten en ex-cursisten kunnen meedoen. Er is plaats voor 70 iconen plus miniaturen. De organisatie is in handen van Nelia, Kees en Louis. Op 31 augustus 2019 begint het in de Koogerkerk in Zuid-Scharwoude tot en met 29 september. Meer informatie volgt in het vroege voorjaar.

 

6. De komst van de iconenschilder Neoklis, mijn leraar, wordt verwacht rond september. Dit jaar gaf hij in februari al een workshop voor onze cursisten. Maar de nieuwe activiteiten, lezingen en workshops, worden nu, op 3 locaties, voor iedereen toegankelijk. De sessies met cursisten apart zijn ook bedoeld voor ex-cursisten.

 

Met vriendelijke groet,

Jan Verdonk

iconen.nl

en op Facebookpagina’s:

Iconen,

Iconencentrum