Werkboek Gezicht en Hand

 

Een boek dat in 17 stappen met afbeeldingen door het schilderen van het gezicht leidde in elke iconencursus.

 

Kosten € 25 + 4€ porto binnen Nederland.

Voorbeeld van pagina 3 hier:

1) Wij hebben ons eigen, altijd toegepaste systeem voor de huidpartijen, dat gebaseerd is op Theofanes' iconen.Van de individuele icoon die je schildert moet je kleur (bv. grondkleur) en kleurnuances (bv. lippen, oogwit) vergeten, maar daarentegen consequent de recepten van de syllabus en de kleuren van dit boek volgen. Hoe meer eenheid in de gezichten van onze iconen, des te meer kunnen we ons specifiek hierin verbeteren.

2) Zachte randen staan bij ons op standaard-plekken.

3) In het gezicht werken we alleen met marterpenselen

4) Maak kleurtesten op een karton: zo groot als twee postzegels, mager opgezet, dekkend, en een oplichting plaats je als een vlakje op de voorgaande kleur. Alleen als de verf droog is kun je goed beoordelen wat de kleur doet op de plank. Dit karton hou je als archief, om steeds weer dezelfde combinaties na te kunnen maken.

 

                          

 

 

 

 

Syllabus van het Iconenatelier

 

Het boekje vergezelt in een cursus de gehele icoon van begin tot einde. Bevat al het benodigde, van prepareren van de plank en alle mogelijke kleurenrecepten op grond van 10 pigmenten tot en met vernissen.

 

Kosten € 10 + 2€ porto.

Voorbeeld van pagina 11 hier:

De volgorde in het opzetten van de kleding:

  1. grondkleur

  2. belijning, donkerder dan de grondkleur. Je belijnt ook de “eigen rand”.

  3. schaduw, waterige belijning aan rondende randen en donkere gedeelten. Niet breed aanbrengen.

  4. 1e licht

  5. 2e licht

  6. 3e licht

  7. herhaal belijning

  8. 2e belijning. Midden door de eerste belijning. Hier zit altijd ietsje zwart in. Dun en fel. Op hoofdlijnen en –plooien in het vlak.

 

                                        syllabus0001

 

 

De wijze lessen van Meester Neoklis.

De brochure “De wijze Lessen van Meester Neoklis” is geniet, 26 pp., en te verkrijgen door overmaking van € 15,00 (exclusief verzendkosten 2 € binnen Nederland) op mijn rekening, NL72INGB0007152086 ten name van J.Verdonk. Gelieve bij de "mededelingen" op de overschrijving te vermelden naar welk adres moet worden verzonden, en het woord Wijze Lessen. De levertijd is vier weken.

Inhoudsopgave

1
1.1
1.1.1
1.1.2
1.2
1.3
1.4
1.5

2
2.1
2.1.1
2.1.2
2.1.3
2.2
2.2.1
2.2.2
2.2.3
2.3
2.3.1
2.3.2
2.3.3

Vooraf (voorbereidingen)
De plank
De verdieping
Het prepareren
Voorbeelden
Pigmenten
Penselen
Goede raad

Het schilderen
Algemeen
Ei en azijn
Ei (ten opzichte van het eindresultaat na het vernissen)
Meester, het schilderen gaat zo langzaam
Kleuren
Dekkende kleuren
Koele kleuren
De stappen
Proplasmos en de toepassingen
Proplasmos
Koele lichten, warme proplasmos
Transparante proplasmos

 

 

2.4
2.4.1
2.4.2
2.4.3
2.4.4
2.4.5
2.5
2.5.1
2.5.2
2.5.3
2.5.4
2.5.5
2.5.6
2.5.7
2.5.8

 

3
3.1
3.2
3.3

 

 

De verschillende kleden
Het rode kleed van de Moeder Gods
Het blauwe kleed met een zwarte proplasmos
Het blauwe kleed met een blauwe proplasmos
Smaragdgroen en geel
Het gele kleed
De huidpartijen
De proplasmos van het gezicht en de grapsimata
Glykasmos
Tweede licht
Tweede glykasmos
Alles past niet bij alles
Monochromatische ontwikkeling
Werken met transparanties
Penseel voor het derde licht

 

Achteraf (afwerking)
Schellak
Lijnolie
De vernis

Neoklis Kolliopoulos

Iconen

neoklis

Fotoboek van 24 pagina’s op A5 formaat met slappe kaft met de iconen van Neoklis Kolliopoulos.

Te verkrijgen door € 23 (exclusief € 4 porto) over te maken op rekening van J.Verdonk, IBAN nummer NL72 INGB 0007 1520 86 onder vermelding van Neoklis en uw adresgegevens.

Neoklis' stijl van schilderen is vanaf het begin (1987) klassiek, in de zin van volledige trouw aan de Kretenzische School. Zijn penseelstreek vertoont uiterste beheersing. Hij is een schoolvoorbeeld van hoe de Kretenzische iconen (1450-1650) zouden dienen te worden hergeschilderd.

Neoklis staat aan het begin van de herontdekking door de Griekse iconenschilders van de Kretenzische school. Hier is aan voorafgegaan dat er rond 1950 een docent aan de academie van Athene was, Fotis Kondoglou, die voor research naar Athos ging, en daar in depots allemaal hele mooie iconen tegenkwam, en dacht: dat is pas schilderen! Toen kwam hij erachter, dat dat de Kretenzische school was, die niet meer mooi gevonden werd. Dus hij is in die stijl gaan schilderen op de academie, hij heeft het standaard-schildersboek geschreven, Ekfrasis (1960), en de nieuwe stijl op zijn manier echter, naief!, weer ingevoerd. In 1970 heb je al spaarzaam schilders die beïnvloed zijn door Kondoglou, o.a. het team studenten waarmee hij kerken ging beschilderen. En Neoklis begon in 1987 iconen te schilderen in die stijl, toen was hij een van de eersten (misschien 5 in heel Athene) die serieus in de buurt van de grote Kretenzers kwamen. In 1990 kwam ik Neoklis tegen en toen heeft hij het mij geleerd. Toen was het nog niet duidelijk dat dit toen de stijl zou worden. Neoklis kon alleen vertellen, dit is het beste wat je kan doen, dat moet je echt doen. En 10 jaar later zei ie: Nou iedereen schildert Kretenzisch. Dus het is een enorme opleving geweest, een reveil. En wij zijn zelf van die omslag getuige geweest. Wij hebben het voor onze ogen zien veranderen. En het leuke is, wij zitten helemaal in die nieuwe stijl met zijn allen: 200 Nederlanders uit onze school en 150.000 Grieken!

 

 

synopsisHet fotoboek SYNOPSIS is verschenen (UITVERKOCHT)

Het verwachte fotoboek SYNOPSIS is in druk verschenen. Er was behoefte onder schilders en iconenliefhebbers aan een aanschouwelijk overzicht van het werk van Jan Verdonk. In het fotoboek SYNOPSIS staan 25 afbeeldingen van iconen van Jan Verdonk, waarvan de meeste detailopnamen zijn (close-ups). Sommige details geven een gebied weer van slechts 2 x 2 cm.

Beschrijving van het boek:

SYNOPSIS. Iconen van Jan Verdonk. Een uitgave van Iconenatelier Verdonk, Amsterdam. ISBN 978-94-90799-02-1.

24 pagina’s in kleur, harde kaft, afmetingen 28 x 22 cm.

Het boek SYNOPSIS is te verkrijgen door overmaking van € 40,00 (inclusief verzendkosten binnen Nederland) op mijn rekening, NL72INGB0007152086 ten name van J.Verdonk. Gelieve bij de "mededelingen" op de overschrijving te vermelden naar welk adres het boek moet worden verzonden, en het woord SYNOPSIS.

De levertijd is vier weken. Geen levering buiten de Benelux. Not available outside Benelux-countries.

synopsis binnen